Oldal kiválasztása

1303 Angol nyelvi előkészítő évfolyammal induló magasépítő technikus képzés

Angol nyelvi előkészítő évfolyammal induló magasépítő technikus képzés

Kódszám: 1303

Iskolánk a 2005/2006-os tanévtől kezdődően képzési kínálatát angol nyelvi előkészítő osztály (9.ny) beindításával bővítette. Az előkészítő évfolyam célja a kommunikatív kompetenciák kialakítása, fejlesztése. A kommunikatív nyelvi kompetenciák fogalma az adott szituációnak megfelelő nyelvhasználati képességet jelenti a négy alapkészség (beszédkészség, beszédértés, olvasásértés és írás) területén. Ezen kívül természetesen a tanuló egyéb, személyes kompetenciáinak fejlesztése is folyik.

A 9-13. évfolyamokon az iskolának fel kell készítenie a diákokat az emelt szintű nyelvi érettségire. Amennyiben a tanuló az emelt szintű angol nyelvi érettségin jeles osztályzatot szerez, úgy érettségi bizonyítványa középfokú (B2) komplex típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak minősül.

A nyelvoktatás hatékonyságának növelése érdekében a nyelvórákat csoportbontásban szervezzük meg. A fennmaradó időkeretben intenzív digitális kultúra képzésben is részt vesznek a tanulók. A digitális kultúra tantárgy oktatását számítógépes szaktantermekben szintén csoportbontásban szervezzük meg.

A nyelvi előkészítő évfolyam képességfejlesztésre szánt időkeretén belül hagyományos tantárgyakat (magyar nyelv és irodalom, matematika) tanítunk, a képességfejlesztésre helyezve a hangsúlyt. Ezen belül lehetőség nyílik a meglévő hiányosságok pótlására, de új ismeretek tanulására is. Ezáltal lehetővé válik a további tanulmányok jobb megalapozása, a tanulók sikeres érettségire való felkészítése. Idegen nyelvből és informatikából kitűzött cél a tanulók emelt szintű érettségire való felkészítése. A tanórán kívüli foglalkozások keretében lehetőséget biztosítunk tanulóink számára a német nyelv tanulására, illetve egyéni érdeklődésüknek, továbbtanulási szándékuknak megfelelő egyéb foglalkozásokra is.

Az osztályfőnöki órák keretein belül a tanulók önismereti, tanulásmódszertani tudásának fejlesztésére helyezzük a fő hangsúlyt.

A 12. évfolyam végén a tanulók magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem tantárgyakból előrehozott érettségi vizsgát tesznek.

A 13. évfolyam végén a tanulók idegen nyelvből érettségi vizsgát és szakmai vizsgát tesznek, így egyidejűleg szerzik meg érettségi bizonyítványukat és a magasépítő technikus szakmát. A szakmai vizsga emelt szintű érettségi vizsgával lesz egyenértékű.