Oldal kiválasztása

2019. május Karslruhe

2019. május Karslruhe

„Magyarok a német építészeknél”

Amikor a volt Vági István, majd 1995 óta Schulek Frigyes Szakközépiskola átállt a két tanítási nyelvű oktatásra, kézenfekvő volt egy németországi partnetiskolával való kapcsolatfelvétel, ami a karlsruhei Heinrich-Hübsch-Schuleval meg is valósult. Az 1990-es évek végétől egészen 2008-ig minden nyáron 15-15 schulekos diák Karlsruhéban töltött 2 hetet az ottani cégeknél. Nem csak pénzt kerestek, hanem pótolhatatlan szakmai, szaknyelvi és gazdasági-szociális tapasztalatokat is gyűjtöttek.

Mivel Németországban is kötelezővé tették a nyári gyakorlatot minden középiskolás számára, így már nem állt módjukban a cégeknek, hogy bárkinek fizetést biztosítsanak.

Az Erasmus+ mobilitási pályázat lehetővé tette, hogy pár év kihagyás után, tíz tanuló és egy kísérő tanár elmehettek Baden-Württemberg második legnagyobb városába.

A tanulók közül a 10. és 11. évfolyamról lehetett pályázni a meghirdetett szakmai útra. A beérkezett pályázati anyagokból tíz tanuló lett kiválasztva a kéthetes gyakorlatra.

A projekt tevékenységeinek fele tanulással, fele munkával telt el. Azon túl, hogy két héten keresztül német nyelvterületen voltak, és ott nagyot fejlődött a résztvevők nyelvtudása, betekintést nyertek a szakma különböző területeibe is.

Az amúgy 1000 diákjával, magyar mércével mérve is óriási tanközpont, fa-, beton-, illetve fémipari műhelyeiben a helyi tanmenetbe bevonva, konkrét tárgyakat gyártottak, amiket aztán magukkal is hoztak. Hogy a saját ötletük alapján kizsaluzott betontárgy, vagy a fából készített puzzle, vagy a saját kezűleg kovácsolt sörnyitó volt a kedvencük, nem tudni. Sokkal fontosabb, hogy olyan emléket vittek haza a projekt végén, ami több mint egy boltban vásárolt szuvenír.

Szó szerint mély betekintést nyertek a város éppen folyó közlekedés-átalakítási munkálataiba: a fél belváros alatt olyan alagútrendszert hoznak létre, amely az autó- és részben a közforgalmat a föld alá helyezi át, hogy a gyalogos és biciklis forgalomnak nagyobb teret biztosítsanak az amúgy erősen növekedő városban. Az ott zajló víztelenítési, szigetelési, mélyalapozási és felszíni építkezésekbe részletes betekintést kaptak ottlétükkor.

A város szakképzési centrumában rengeteg tapasztalatot szereztek tanulóink a zsaluzási és betonozási gyakorlatról. Helyi szakemberekkel és mesterekkel együtt, nem csak elméletileg, hanem gyakorlatilag is végig kísérhették a helyszíni és az előre gyártott elemek előállítását.

Nem hiányoztak az érdekes és szórakoztató hétvégi programok sem. Karlsruhe kiváló fekvésének köszönhetően nem csak az autóipar szülővárosába, Stuttgartba mentek át, ahol a futurisztikus Benz-múzeumot látogatták meg, hanem egy egész napot Franciaország egyik legszebb városában, Strasbourgban töltöttek.

Rengeteg emlékkel, korszerű szakmai ismeretekkel, kiváló német nyelvtudással felvértezve tértek haza. (Az egyik résztvevőnek annyira tetszett a projekt, hogy megpróbálta a partneriskolában folytatni tanulmányait.  Sikerrel járt.) Talán több nem is kell!

Powerpointos bemutató letöltése.