Oldal kiválasztása

1301 Német-magyar két tanítási nyelvű magasépítő technikus képzés

1301 Német-magyar két tanítási nyelvű magasépítő technikus képzés

Kódszám: 1301

Az 5 évfolyamos, német-magyar két tanítási nyelvű, technikumi kerettantervre épülő képzési forma az Építőipar ágazatban.

Ebbe a képzési formába olyan tanulók jelentkezését várjuk, akik az általános iskolában már tanulták a német nyelvet.

A diákok az Építőipar ágazatban folytatják tanulmányaikat, ahol egyes közismereti tantárgyakat és szakmai idegen nyelvet is német nyelven oktatjuk.

A nyelvoktatás valamennyi évfolyamon a legkorszerűbb taneszközök felhasználásával, csoportbontásban történik. A nyelvoktatás hatékonyságát növeli az iskolánk által Obervellachban (Ausztria) szervezett erdei iskola is. A német nyelv tanulása mellett a két tanítási nyelvű osztályokban második idegen nyelv (angol) tanulására is lehetőség nyílik.

A 12. évfolyam végén a tanulók magyar nyelv és irodalom, matematika és történelem tantárgyakból előrehozott érettségi vizsgát tesznek.

A két tanítási nyelvű osztály tanulói számára kötelező érettségi tantárgy a célnyelv (német nyelv), valamint két további tantárgy érettségi követelményeit német nyelven kell teljesíteni. Amennyiben a tanuló a német nyelv tantárgyból emelt szinten jeles osztályzatot kap és további két tantárgyból német nyelven legalább középszintű sikeres érettségi vizsgát tesz, úgy érettségi bizonyítványa felsőfokú (C1) komplex típusú államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvánnyal egyenértékű okiratnak minősül.

Az Építőipar ágazat szerinti szakmai képzés időkerete megegyezik a normál technikumi képzés időkeretével (1302 kódszám).

A 13. évfolyam végén a tanulók idegen nyelvből érettségi vizsgát és szakmai vizsgát tesznek, így egyidejűleg szerzik meg érettségi bizonyítványukat és a magasépítő technikusi szakmát. A szakmai vizsga emelt szintű érettségi vizsgával lesz egyenértékű.

Az építőipari (magas- vagy mélyépítő) technikusok az építkezések megbecsült szakemberei, művezetői, technikusi, műszaki ügyintézői, sőt – kisebb épületek esetén – építésvezetői munkakört tölthetnek be. A nemzetközi szakmai együttműködésben való aktív részvétel az építőipar minden szintjén egyre több szakmai idegennyelv-tudással rendelkező szakembert igényel, ami növeli a német szakmai nyelv tudásának ázsióját.

A hazai műszaki megoldásokon túl a tanulók megismerkednek a német nyelvterületeken honos fejlett építési kultúrával is. Iskolánk jó partnerkapcsolatokat épített ki a karlsruhei Heinrich Hübsch építőipari iskolával.