Oldal kiválasztása

 A Budapesti Olasz Kultúrintézet és Giovanni Cataluccio kulturális programszervező meghívására január 23-án tudományos konferencián vettünk részt az Intézet Federico Fellini termében. Az esemény témája a Középkori falképfestészet itáliai és magyarországi eredményeinek összehasonlítása volt. Csapatunk tagjai: Nagyváradi Alexandra és Vass Fanni (9.N), Tóth Liza, Fodor Balázs és Tallárom Ábel (5/13.A).

Ez a téma nagyon jókor érkezett, mert Építészettörténet és műemlékvédelem órán, éppen ebben a hónapban középkori épületekről és falkép festészetről tanultunk. Már régóta foglalkoztat minket az a kérdés, hogyan képesek a restaurátorok leemelni a falról egy freskót és áthelyezni egy másik felületre.

A konferenciát Gabriele La Posta úr, az Olasz Kultúrintézet igazgatója és Erőss István, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora nyitotta meg. Előadók voltak: Veruska Picchiarelli – művészettörténész (Umbriai Nemzeti Galéria), Maria Cristina Tomassetti – restaurátor (Umbriai Nemzeti Galéria), Fehér Ildikó – művészettörténész (Magyar Képzőművészeti Egyetem), Jékely Zsombor (Károli Gáspár Református Egyetem, Iparművészeti Múzeum) és Heitler András – festőrestaurátor művész (Magyar Képzőművészeti Egyetem).

  Az előadás fókuszában a  művészettörténész, múzeumigazgató Pulszky Károly (1853–1899) itáliai falképvásárlásainak története állt. Gyűjtői munkájának eredményét mi is felfedeztük a rajzszakkör csapatával mikor Opánszki Tamás tanár úr elvitt minket a Budapesti Szépművészeti Múzeumba. Büszkén mondhatjuk ez a képanyag az 1890-es évektől napjainkra, Európa legnagyobb – Olaszországon kívüli – itáliai falképgyűjteményévé bővült. Az előadáson számunkra nagyon érdekesek voltak azok a technikák ahogyan eltávolítják a freskókat a falról és áthelyezik egy másik felületre. Az egész restaurálási folyamat lenyűgözött minket, az óvatos kézmozdulatok és a különleges anyagok használata az alkotásokon. Nem gondoltuk volna, hogy ekkora szakmai tudás és tapasztalat szükséges a festmények restaurálásához. Lenyűgözve hallgattuk végig Heitler András előadását a gyakorlati diploma munkájáról a Bartolomeo Caporali, Madonna a gyermek Jézussal című leválasztott falképének restaurálását amelyen Kiss Mártával közösen dolgoztak.

 Ezt követően Fehér Ildikó előadását követtük figyelemmel. A művészettörténész saját könyvét mutatta be, mely a Szépművészeti Múzeumba került falképek első összefoglalására és művészettörténeti bemutatására vállalkozott. Jó volt látni és hallani milyen szép állapotban maradt fent ez a 74 alkotásból álló gyűjtemény. Büszkeséggel tölt el minket az a gondolat, hogy mindez Magyarországon látható, hazai szakértő kezek restaurálták és a művészettörténész tudományos kutatása által utódaink is megörökölhetik.

Mindenkinek ajánljuk Fehér Ildikó könyvét, amely 2023-ban a Budapesti Olasz Kultúrintézet segítségével és támogatásával, a Magyar Képzőművészeti Egyetem kiadásában jelent meg. Címe: Pulszky Károly itáliai falképvásárlásai a Szépművészeti Múzeum számára (1893-1896). Annyira magával ragadott minket az előadása, hogy szinte beleéltük magunkat az Olaszországban utazó, műgyűjtő Pulszky Károly helyébe. Mi is többször visszatérnénk Umbriába vásárolni középkori falkép sorozatokat, vagy önálló freskókat és felfedeznénk a helyi, mesterek alkotásait.

 A konferencia nagyon hasznos volt, számunkra mert az előadók beavattak minket a falkép restaurálás rejtelmeibe, segítettek kontextusba helyezni a középkori itáliai és magyarországi kulturális kapcsolatokat. Megismerhettük Fehér Ildikó könyvét, általa közelebb kerülhettünk az umbriai középkori falképfestészethez és segített jobban megérteni a budapesti gyűjtemény egyes darabjait. Ezek után, ha újra látogatásra megyünk, a Budapesti Szépművészeti Múzeumba, minden bizonnyal már új nézőpontból közeledünk a freskókhoz.

Hazafelé bejártuk a Budapesti Olasz Kultúrintézet épületét, ezt a lenyűgöző Ybl Miklós által 1865-ben tervezett neoreneszánsz palotát. Az épület legendás múltja megmozgatta a képzeletünket. 1865-1902-ig itt volt az Országgyűlés Képviselőházának a székhelye, ma ebben a teremben a MÁV Szimfonikus Zenekar rendszeresen hangversenyt ad. Az Intézet 1937-ben jött létre, hogy fejlessze a kulturális kapcsolatokat Olaszország és Magyarország között. Mindenkinek figyelmébe ajánljuk, látogassanak el ide kulturális programokra: olasz nyelvű filmvetítésekre, kiállításokra és a könyvtárba. Ha pedig legközelebb a Budapesti Szépművészeti Múzeumban járnak, fedezzék fel közelebbről a Pulszky Károly által vásárolt itáliai falképgyűjteményt.

Köszönjük a meghívást.

A beszámolót írta: Tallárom Ábel (5/13.A)    
Fotók: Tóth Liza, Tallárom Ábel, Giuseppe Lian, Juhász László,
Rendezvényfotók: [fotók: Nyíri Julianna / MKE]

Az 1-2. Kép Fotó: Tóth Liza

A 10-23. Kép Fotó: Tallárom Ábel